Duurzaam eikenhout

"
"

Duurzaam eikenhout

Duurzaam eikenhout ook in het belang van dieren

Bij Cottageworld worden onze eiken deuren vervaardigd met uiterste zorg en aandacht voor duurzaamheid. We gebruiken alleen eikenhout van de hoogste kwaliteit, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Dit betekent dat het hout op verantwoorde wijze wordt geoogst, waarbij wordt gezorgd voor het behoud van het bos en de biodiversiteit.

Eikenhout staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid en duurzaamheid, waardoor het een uitstekende keuze is voor het maken van deuren. Dankzij de robuuste eigenschappen van eikenhout kunnen onze deuren jarenlang meegaan en bestand zijn tegen dagelijkse slijtage. Bovendien heeft eikenhout een warme uitstraling en een karakteristiek patroon, waardoor het niet alleen functioneel is, maar ook esthetisch aantrekkelijk.

Door te kiezen voor eikenhout als materiaal voor onze deuren, dragen we bij aan een duurzamere toekomst. Maar ook door te investeren in materialen van hoge kwaliteit die op verantwoorde wijze worden geproduceerd, streven we ernaar om onze ecologische voetafdruk te minimaliseren en een positieve impact te hebben op het milieu.

Kortom, met onze eiken deuren kunt u niet alleen genieten van de natuurlijke schoonheid en duurzaamheid van eikenhout, maar draagt u ook bij aan een meer duurzame wereld.

Duurzaam eikenhout

Duurzaam en verantwoord

De eikenhouten binnendeuren van Cottageworld worden gemaakt van duurzaam geproduceerd eikenhout. Eikenhout is een hernieuwbare duurzame grondstof en is gemakkelijk te repareren en her te gebruiken en vraagt wat productie betreft vrij weinig energie. Bossen helpen mee het broeikaseffect te reduceren omdat ze CO2 opnemen. En buiten dat, hout is volledig biologisch afbreekbaar. Dus duurzaam.

Toch zijn houten deuren niet altijd duurzaam en een milieuvriendelijke keuze. Onverantwoorde bosbouw en onjuist gebruik van hout kunnen bossen beschadigen en zelfs volledig vernielen. De milieuvriendelijkheid en de duurzaamheid van hout hangt af van de teelt en van de transportafstand tussen het bos en de eindverbruiker. Duurzaam produceren is een samenhang van duurzaam en commercieel denken. Hardhout geschikt voor houten deuren komt uit landen zoals China, Brazilie en Indonesie waarvan de duurzaamheid niet als vanzelfsprekend kan worden beschouwd.

Duurzaam eikenhout

Kwaliteit voor een lange levensduur

Eiken (of eikenhout) is wel een van de bekendste houtsoorten. In het algemeen is eiken sterk en hard, maar toch redelijk makkelijk te bewerken en af te werken.
Er is groot verschil tussen het ene eikenhout en het andere. Tot de bekendste eikensoorten horen:
Europees eiken: Dit is het traditionele eikenhout, waarvan onder andere eiken meubelen en beelden gemaakt zijn. Niet alleen meubels, maar ook deuren, parket, kozijnen en trappen en ook schepen en sluisdeuren werden traditioneel van eikenhout gemaakt.

Amerikaanse wit eiken: deze is lichter van kleur
Amerikaanse rood eiken: deze is meer roze van kleur
In de deuren van Cottageworld wordt alleen eikenhout uit Europa verwerkt. Het hout wat wij gebruiken komt uit duurzaam beheerde bossen. Dit is niet alleen verantwoord uit milieuoverwegingen maar ook uit commercieel oogpunt, want zonder nieuwe aanplant is er geen continuïteit in bosproductie.

Ovengedroogd voor natuurlijke stabiliteit

 

Gedroogd hout is essentieel voor een sterke en stabiele eikenhouten deur. De drogingsgraad van het eikenhout moet overeenkomen met het klimaat van de ruimte waar de houten deuren worden geplaatst. Nederland bevindt zich in de zone waar hout tussen 7%-14% vocht heeft.

 

Onze eikenhouten deuren zijn gedroogd tot een vochtpercentage van gemiddeld 12%. Daardoor zijn onze deuren stabiel en zullen de deuren hun afmetingen en vorm behouden onder normale binnencondities.